Bazno ulje Gotu kola

Gotu kola (Centella asiatica) je biljka koja raste u Aziji i Africi. Koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini i ajurvedskoj medicini.

Gotu kola se može naći u obliku ekstrakta, kapsula, tableta ili kao bazno ulje. Bazno ulje Gotu kola se dobija iz listova i korena biljke. Biljka se skuplja i suši pre nego što se njeni delovi ikoriste za izradu ulja.

Sastojci

Bazno ulje Gotu kola sadrži flavonoide, triterpene, saponine i aziatikozid. Ovi sastojci su odgovorni za njegovo anti-inflamatorno i antioksidativno dejstvo.

Triterpeni su prirodni steroidi koji imaju anti-upalna i analgetska svojstva. Saponini imaju sposobnost da povećaju proizvodnju kolagena i elastina, što je ključno za zdravlje kože. Flavonoidi su antioksidansi koji štite kožu od štetnog delovanja UV zračenja. Aziatikozid je alkaloid koji ima sposobnost da poboljša cirkulaciju krvi i smanji edeme.

Sastav baznog ulja Gotu kole takođe uključuje i masne kiseline kao što su oleinska, linolna i stearinska kiselina, kao i vitamine A, E i K. Ova kombinacija sastojaka čini ulje Gotu kola veoma korisnim za kožu, kosu i nokte.

Namena i način upotrebe ulja Gotu kole

Gotu kola se koristi za poboljšanje cirkulacije krvi, jačanje vezivnog tkiva, poboljšanje zdravlja kože, kao i za lečenje rana, opekotina, celulita i proširenih vena. Ono takođe pomaže u smanjenju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Bazno ulje Gotu kola se može primenjivati nanošenjem na kožu, masiranjem, ili kombinacijom sa drugim uljima. Preporučuje se da se koristi dva puta dnevno.

Može se koristiti i zajedno sa drugim uljima i ekstraktima biljaka, kako bi se povećao njegov terapijski potencijal. Na primjer, ulje se može kombinovati sa uljem lavande ili ekstraktom kamilice za ublažavanje upala, sa uljem geranijuma za hidrataciju kože i sa ekstraktom nevena za ublažavanje bora.

Takođe se može koristiti i u kombinaciji sa drugim kozmetičkim proizvodima, kao što su krema za lice, serum za lice, maske za lice i kreme za telo, kako bi se povećao njihov terapijski potencijal.

Preporučena doza

Preporučena doza Gotu kola varira od proizvođača do proizvođača i od oblika koji se koristi. Preporučena doza Gotu kole baznog ulja se kreće od 2 do 5 ml dnevno. Ova količina se može podeliti u nekoliko manjih doza tokom dana.

Međutim, preporučuje se da se prvo konsultujete sa stručnjakom, kao što je lekar ili fitoterapeut, kako biste dobili preciznije preporuke za vašu situaciju.

Važno je napomenuti da je Gotu kola bazno ulje namenjeno samo za spoljašnu upotrebu.

Dodatne informacije

Gotu kola se tradicionalno koristi u Ajurvedskoj medicini i Kineskoj medicini, a sve više se koristi u zapadnoj medicini. Iako je Gotu kola generalno smatrana sigurnom, neke studije su pokazale da može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Takođe, Gotu kola se ne sme koristiti za trudnice, dojilje i ljude koji uzimaju antikoagulanse. Pre upotrebe konsultujte se sa lekarom.

Može se kupiti u specijaliziranim prodavnicama ili preko interneta. Preporučuje se da se kupi ulje od provjerenih proizvođača, kako bi se osiguralo da je ulje kvalitetno i da sadrži odgovarajuću koncentraciju aktivnih sastojaka.

Sviđa Vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima