Bazno ulje Jojobe

Bazno ulje jojobe se dobija presovanjem (ceđenjem) semena biljke jojobe. Ova biljka raste u sušnim područjima Severne Amerike, Južne Amerike i Meksika. Proces presovanja se može obaviti na dva načina: hladnim ili toplim procesom. Hladno ceđeno ulje se smatra kvalitetnijim jer se time sačuva većina lekovitih sastojaka.

Sastav baznog ulja jojobe

To je biljno ulje koje sadrži visok procenat esencijalnih masnih kiselina, posebno oleinske koja čini oko 80% ovog ulja. Ostali sastojci su stearinska kiselina, palmitinska kiselina, linolna kiselina i palmitoleinska kiselina.

Ulje jojobe takođe sadrži vitamine B kompleksa, mineralne materije i antioksidanse kao što su vitamin E, cink, selen i kvercetin.

Antioksidansi pomažu u zaštiti kože od štetnih UV zraka i drugih spoljašnih uticaja. Vitamin E štiti kožu od štetnih uticaja slobodnih radikala i pomaže u produženju životnog veka kožnih ćelija. Cink i selen su minerali neophodni za normalno funkcionisanje kože i pomažu u jačanju imunog sistema. Kvercetin, koga nazivaju i kraljem flavonoida, je bioflavonoid koji ima antiinflamatorna (protiv upalna) i antioksidativna svojstva.

Zbog svojih prirodnih antibakterijskih i antiupalnih sastojaka, ulje jojobe je korisno za ljude koji imaju problema sa aknama i ekcemom

Ovo ulje takođe sadrži ceramide (keramide), koji pomažu u održavanju vlažnosti kože, što ga čini idealnim za suvu i osetljivu kožu.

Namena i način upotrebe

Bazno ulje jojobe se može koristiti za negu kože lica i tela, kao i za negu kose. Može se koristiti kao dnevna hidratacija kože, kao masažno ulje, kao dodatak u kupanju ili kao ulje za čišćenje lica. Može se koristiti i za negu kose kao pred tretman ili kao maska za kosu.

Ono pomaže u hidrataciji kože, štiti kožu od sušenja, pomaže u borbi protiv starenja i pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma. Za kosu, ulje jojobe pomaže u hidrataciji, snazi i sjaju kose. Ulje jojobe pomaže i u jačanju i ubrzavanju rasta noktiju.

Preporučena doza

Preporuka je da se koristi 1-2 kapi ulja po potrebi, u zavisnosti od dela tela na koji se primenjuje. Ako se koristi kao dnevna hidratacija kože, preporuka je da se koristi 1-2 kapi ulja na dnevnoj bazi. Ako se koristi kao masažno ulje, preporuka je da se koristi 5-10 kapi ulja po masaži.

Dopunske informacije

Bazno ulje jojobe je sigurno za svu vrstu kože, uključujući i osjetljivu kožu. Može se koristiti u kombinaciji sa drugim baznim ili eteričnim uljima. Potrebno je testirati na malom delu kože pre upotrebe, kako bi se proverila eventualna preosetljivost. Potrebno ga je čuvati na hladnom i tamnom mestu, kako bi se sprečila njegova oksidacija i propadanje.

Sviđa Vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima