Aloe vera gel

Aloe vera gel je proizvod koji se dobija iz lišća biljke Aloe vera. Lišće se skida i seče, a potom se smesa filtrira kako bi se dobio čisti gel. Proces dobijanja Aloe vera gela može varirati od proizvođača do proizvođača, ali uglavnom se koristi metoda hladnog presovanja (ceđenja) kako bi se sačuvali svi hranljivi sastojci iz lišća.

Aloe vera gel sadrži više od 200 aktivnih sastojaka, uključujući vitamine, minerale, amino kiseline, enzime i antioksidante. Glavni sastojak je alojin, koji ima antiinflamatorno i analgetsko dejstvo. Ostali aktivni sastojci uključuju vitamine A, C, E i B kompleks, minerale kao što su kalcijum, magnezijum i gvožđe, amino kiseline i enzime. On je poznat po svojim anti-upalnim, antibakterijskim i hidratantnim svojstvima.

Upotreba – za šta se koristi Aloe vera gel

Aloe vera gel se koristi za lečenje različitih kožnih problema, kao što su opekotine, ekcemi, osipi, psorijaza i akne. On takođe pomaže u ublažavanju simptoma iritacije kože uzrokovane alergijama ili lekovima. Koristi kao prirodni lek za lečenje opekotina od sunca. Takođe se koristi za oporavak od sportskih povreda i kao sredstvo protiv starenja.

Aloe vera gel se može koristiti za kosu, pomaže u hidrataciji kose i kože glave, sprečava perut i pomaže u zaustavljanju gubitka kose. Takođe se može koristiti za hlađenje i ublažavanje iritacije kože posle brijanja ili depilacije.

Gel se može nanositi direktno na kožu ili se može koristiti u kombinaciji sa drugim proizvodima za negu kože. Preporučena doza je naneti gel na zahvaćeno područje 2-3 puta dnevno.

Preporučuje se korišćenje proizvoda koji sadrži čist aloe vera gel, bez dodatnih sastojaka.

Ko može da ga koristi

Siguran je za upotrebu za većinu ljudi, od beba do starijih osoba, ali se ipak preporučuje konsultovanje sa lekarom ako se koristi za lečenje određenih zdravstvenih stanja ili ako se koristi u kombinaciji sa drugim lekovima.

Kako se koristi

Aloe vera gel se može koristiti na različite načine i za različite potrebe, kao što su:

  • Direktna primena na koži: Ovaj gel se može nanositi direktno na kožu kako bi se hidratisala i smirila. Posebno je korisno njeno korišćenje ukoliko dođe do pojave opekotina od sunca, iritacije kože ili ekcema.
  • U kombinaciji sa drugim proizvodima: Može se koristiti u kombinaciji sa drugim proizvodima za negu kože, kao što su kreme ili ulja, kako bi se povećala njihova hidratantna i anti-upalna svojstva.
  • U kapsulama: Aloe vera gel se može koristiti oralno u obliku kapsula, koje se mogu koristiti za lečenje zatvora, kao i za lečenje infekcija mokraćnih puteva.
  • Za negu kose: Gel ove biljke se može koristiti za negu kose i kože glave, hidrataciju, pomaže u sprečavanju peruti i pomaže u zaustavljanju gubitka kose.
  • Za hlađenje i ublažavanje iritacije kože poslije brijanja ili depilacije. Dovoljno je samo da se gel nanese na zahvaćena područja kože i da se ostavi da se upije.
  • Za lečenje oralnih problema: Aloe vera gel se može koristiti za liječenje oralnih problema kao što su stomatitis ili afte, takođe se može koristiti za čišćenje desni i ublažavanje bolova.
  • Za lečenje probavnih problema: Može koristiti za lečenje problema kao što su konstipacija ili gastritis.

U svakom slučaju, preporučuje se konsultacija sa lekarom pre upotrebe Aloe vera gela za lečenje određenih zdravstvenih stanja ili ako se koristi u kombinaciji sa drugim lekovima ili ako ste trudni.

Važno je koristiti proizvod od pouzdanog proizvođača, koji koristi kvalitetne i sertifikovane sastojke. Aloe vera gel se može kupiti u obliku gela, krema, šampona, sapuna i drugih proizvoda za negu kože.

Sviđa Vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima